Историята и същността на парфюмите

Парфюмите са концентрат на от  етерични масла, предимно розово,  които са разтворени  в чист алкохол или във воден разтвор  на  алкохол .  Веществата, които се намират  в парфюма са над 300 на брой и в повечето случаи  са с  растителен произход, има и такива и от животински. Обикновено за разтваряне се високо концентриран етанол -  95%. На тях се дължи приятния и много разнообразен аромат. Освен  от естествено подбрани  аромати, парфюмите се правят и с такива добити по изкуствен начин.

 

Парфюмите са познати още в древни времена. Античните парфюми водят началото си от Египет и Месопотамия, които по-късно са се усъвършенствали от перси и римляни. Първият химик, който е създал парфюма е жена и датира от 2 ри век Пр.Хр. С течение на времето много химици по целия свят се стремят  и подобряват производството на тази така ценна ароматична течност. Като и са от животински, арабският химик Ал – Кинди, персийският Ибн Сина, които чрез дестилация извличат масла от цветята. Това изкуство намира отражение и в Западна Европа. Италианци и унгарци  слагат началото на производството на парфюми, смесвайки ароматни масла с воден алкохолен разтвор.

 

По време на Ренесанса  парфюмерийното изкуство бележи голям възход. Личният майстор на парфюми  на Катерина Медичи - Рене Флорентински  занася голям брой във Франция и скоро тя се превръща в средище на  производство на парфюми и козметика за Европа. Тази вълшебна ароматна течност била  ползвана най-вече от богатите с тенденциозна цел, да се прикриват телесните миризми  причинени от нередовно къпане. Така от чиста необходимост била създадена парфюмерийната индустрия, която в последствие се разраснала  и съсредоточила най вече в Италия и Франция. И в днешни дни тези две стр ани са център на производството в Европа на парфюми  и тяхната търговия. Мгогат да се намерят, както в офлайн, така и в онлайн магазини за парфюми.

 

Произвеждат се различни видове парфюми. Тяхното разнообразие се дължи на количественото съотношение на  етерични масла и алкохол. Ефектът и трайността им се определя от наличието  на определените количества на  етеричните  или парфюмерийна масла в концентрацията. Създадена е специална терминология,  която класифицира парфюмите  по процент на етерични масла в концентрацията.

 

Парфюмът има трайност 10 – 18 часа  и е с концентрация 10 – 20 % етерични масла и затова е най-чистата форма на продукта. Парфюмерийната вода е доста разпространена и трае средно от 8 – 12 часа. Тоалетната вода  издържа по-малко от парфюмерийната, около 5 - 8 часа и е с 2%етерични масла, 20% вода и 60 – 80% алкохол.

 

Одеколонът има трайност около 4 часа, 3 -5% ароматни масла и 80 – 90% алкохол и 10% вода. Най-слабо е ароматизирана ароматната вода,  но тя е средство за хидратация на тялото. Днес производството на парфюма е на много високо ниво. Различните видове с много високо качество задоволяват дори и най капризните прищевки на хората. Продажбата е много улеснена и с най новият метод  онлайн продажба, който спестява и време и напрежение.





{START_COUNTER}